Loopgroepen

Hieronder vind je de groepsindelingen van Loopgroep Zeeland. Voordat je besluit om te gaan mee trainen met een groep is het erg belangrijk te weten waar je eigen mogelijkheden en beperkingen liggen en wat je uiteindelijke doelstellingen zijn. 
Groep B en C liggen erg dicht naast elkaar. Met dat verschil dat groep B iets meer voor de ervaren lopers op de lange afstand is. Laten we zeggen groep C-lopers met marathon-halve marathon ervaring. 

Onder de groepen omschrijving kan je een globaal groepsindeling overzicht op niveau bekijken.

Cursus Efficiënt hardlopen

Met de cursus Start Running Efficiently kan je alles leren over techniek en blessurevrij hardlopen. Dit geven wij aan zowel starters als gevorderde lopers. Wij laten je niet hardlopen wij leren je hardlopen. De Start Running Efficiently cursus wordt bijvoorbeeld gegeven door minimaal 3 tot 4 opgeleide efficiency trainers.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste loopgroep?

Vraag advies aan je trainer of mail naar
contact@loopgroepzeeland.nl

De groepen

Nisse winst

Groep A

In deze groep train je bewust voor (recreatieve) wedstrijden (marathon, halve marathon, snelle 10 km) en presteer je optimaal. Het prestatieniveau wordt onderhouden aan de hand van een vast trainingsschema. Dit betekent dat er kwalitatief goed getraind moet worden.

Vereisten
Lange duurlopen van ca. 1,5 uur worden afgelegd in een tempo van 11 tot 14 km/uur. Wisseltempo's tijdens duurlopen liggen tussen 11 a 15 per km/uur.

De interval trainingen zijn intensief.

Om in deze groep met plezier te kunnen trainen, moet een 10 km in ca. 43 min kunnen worden afgelegd.

De marathontijd (vlakke marathon) ligt tussen de 2:55 en 3:45 uur en de halve marathontijd (vlak) ligt tussen de 1:15 en 1:40 uur

Coopertest snelheid moet boven de 2800 meter zitten om vooral de intensieve trainingen goed mee te kunnen komen.

Doelstelling loper A
“Ik wil mijn marathon snelheid verbeteren, de halve marathon sneller, 10 km sneller, efficienter lopen en wil hier erg hard voor trainen!“

Loopgroep groep b

Groep B

In deze groep wordt prestatiegericht getraind, maar het recreatieve aspect wordt niet uit het oog verloren. Je moet over een goede basisconditie beschikken om op te bouwen voor bijvoorbeeld een snellere marathon/halve marathon/15 km.

Vereisten
Je moet een duurloop op zaterdag van minimaal een anderhalf uur kunnen volhouden. Het tempo tijdens duurlopen ligt tussen de 9,5  en 11 km/uur.

Snelheid tijdens de duurlopen - training door de week kan hoger liggen.

Bij intervaltrainingen wordt gevarieerd in tempo, lengte en duur van de inspanning.

Liggen je tijden van de 10 km rond de 55 minuten je de tijd van een (vlakke) marathon tussen de 3:45 en 4:45 uur, dan is dit je groep.

Coopertest snelheid tussen de 2450 en 2800 meter.

De lopers in deze groep moeten vooral al ervaring hebben op langere afstanden. Dus de snelheid is minder bepalend dan de ervaring. Lopers met ervaring op de halve en/of hele marathon horen dan ook in groep B.

Groep B is alleen geschikt voor lopers die minimaal 2-3 x per week trainen.

Doelstelling loper B
“Ik wil langer gaan lopen (van 15 tot 42,195 km) of doe dat al, maar vooral ook sneller. De marathon uitlopen en tussen de 3:45 - 4:30 uur. De 10 km binnen 50 minuten. En de halve marathon rond de 1:40 uur.”

groep c

Groep C

Het recreatieve aspect en de gezelligheid spelen bij deze groep een nadrukkelijke rol. Er wordt getraind aan de hand van een van te voren opgesteld schema. In deze groep trainen mensen met loopervaring. Groep C lopers halen uitdagingen uit Ladies Run, Marikenloop, Bruggenloop en bijvoorbeeld 10 km wedstrijden. In groep C kan je een goed werken aan je duurvermogen en conditie.

Vereisten
Looptechniek en ontspannen hardlopen zijn de belangrijkste aspecten.

De trainingsprikkel kan het zelfde zijn als bij groep B.

Duurloopjes op zaterdagochtend worden rond de 9 - 9,5 km gelopen.

Duurlopen tijdens de maandag en woensdag trainingen zijn in de basis sneller.

Coopertest snelheid ligt tussen de 2250 en 2450 meter in.

Groep C is alleen geschikt als je minimaal 2 x per week gaat hardlopen.

Doelstelling loper C
“Ik wil lopen. En vooral langer en makkelijker dan dat ik eerder deed, misschien ook sneller. Ik train minimaal 2 x in de week. Maar gezelligheid, plezierig lopen en met een goed gevoel thuis komen zijn belangrijker voor mij. Dat ik uiteindelijk sneller kan lopen en langer kan volhouden is mooi meegenomen. Tien kilometer kan ik  zonder problemen maar ik wil stiekem meer en misschien ooit een halve marathon (tussen de 2:00 en 2:30 uur) op mijn eigen tempo. En wie weet wat nog meer…”

groep d

Groep D

Samen met andere recreatieve lopers, sportief en gezellig bezig zijn. In deze groep trainen mensen die minder loopervaring hebben, de Start Running cursus net hebben afgerond of slechts 1 x per week hardlopen (beter 2x). Techniek, ontspannen, plezierig en verantwoord opbouwen zijn de sleutelwoorden.

Vereisten
Duurloopjes worden rond de 9,0 km/per uur gelopen.

Coopertest snelheid ligt tussen de 1800 meter (9 km per uur) en 2200 meter (11 km per uur) in.

Om lekker mee te kunnen trainen in deze groep is een minimale snelheid van 8,9 km per uur en 30 minuten aan één stuk kunnen hardlopen wel een pre.

Doelstelling loper D
“Ik wil lekker bewegen en wennen aan hardlopen. Ik wil mijn looptechniek verbeteren en mijn uithoudingsvermogen vergroten. Ik heb geen specifiek doel, maar als ik 45 tot 60 minuten zou kunnen hardlopen zou dat wel erg leuk zijn. Een Ladies Run (5 of 10 km), Stadsloop (7,5 km) of de PZC familieloop (3,5 - 10 km) zouden een doel kunnen zijn. Ik vind het vooral leuk om samen te lopen.”

groepsindeling loopgroep zeeland

In dit schema kan je zien welke groep het beste bij je past.

Trainingsindeling groepen

Dit is een globaal overzicht. Voor specifieke tijden en locaties kun je terecht bij de pagina trainingsagenda

   
Maandagavond
 • Groep A
 • Groep B
 • Groep C
 • Groep D
 • LET OP
 • Op maandagavond gaat er altijd een groep de baan af
 • Groep  B, C en D wisselen af met naar buiten gaan
   
Woensdagavond
 • Groep A
 • Groep B
 • Groep C
 • Groep D
 • LET OP
 • Op woensdagavond gaat er altijd een groep de baan af
 • Groep A,  B, C en D wisselen af met naar buiten gaan
Zaterdagochtend
 • Groep A
 • Groep B
 • Groep C 

 

Doelstelling LANGE DUURAFSTANDEN GROEP zaterdagochtend (let op)

De duurlopen op de zaterdagochtend zijn bedoeld voor lange afstandlopers die trainen voor halve, hele marathons of andere uitdagingen.

Het instapniveau is bewust wat hoger gehouden en je heb dus minimale vereiste conditie nodig om hier aan mee te kunnen doen. Dit heeft oa te maken met beschikbaarheid van trainers en het zoveel mogelijk bij elkaar houden van de groep.

Zo is de minimale snelheid 9 km per uur en de minimale afstand 12 km (instap groep C). Het is belangrijk om te weten dat de doelstelling van deze groep, lange duurafstanden zijn. Dit vraagt een grote mate van zelfstandigheid van de deelnemende lopers. 

In de basis trainen we in deze groepen voor een halve of een hele marathon en lopen wij dus lange afstanden (bijv. 18 km of 32 km). De trainer zal in het programma altijd een terugkeerpunt opnemen indien gewenst. Bijvoorbeeld mensen die maximaal 12 km willen lopen gaan na ongeveer 6 km terug. Lopers die dus wel mee willen maar waarbij deze grote trainingsafstanden niet nodig zijn, zullen dan zonder trainer teruglopen. Dit geldt voor groep A,B en C.

Ben je bijvoorbeeld groep B loper en wil je minder lange afstanden, loop dan NIET mee met groep C. Het tempo van groep C ligt bewust lager dan groep B en dat moet zo blijven. Loop mee met groep B als je daar thuis hoort qua tempo en keer eerder om en/of vraag je trainer naar een kortere route.

 

Intensiteitsschaal
SPONSORS